Camper verhuren

Jouw camper verhuren?

De aanschaf van een camper is een flinke investering, vooral als je bedenkt dat deze vaak een groot deel van het jaar stil in de stalling staat. Daarom kiezen steeds meer camperbezitters ervoor om hun kampeermiddel te verhuren wanneer ze er zelf geen gebruik van maken. Voor particuliere verhuurders zijn er gespecialiseerde bemiddelaars en deelplatformen beschikbaar die dit proces gemakkelijk maken en een aardig inkomen kunnen opleveren. Ook bij de aankoop van een nieuwe camper is het verstandig om hiermee rekening te houden. Wij beantwoorden 5 veelgestelde vragen over het verhuren van campers.


Onderaan deze pagina geven we ook antwoord op diverse vragen die je mogelijk hebt met betrekking tot het verhuren van een camper.

5 vragen over het verhuren van je camper

Heb je een camper om te verhuren? Hier zijn vijf veelgestelde vragen en antwoorden over het verhuren van je kampeermiddel.

Wanneer je zelf een camper gaat verhuren, komt daar natuurlijk het een en ander bij kijken. Een deelplatform neemt dit geheel of gedeeltelijk op zich. Verhuren via een deelplatform is dus niet alleen maar een mooie advertentie op een aantrekkelijke website. Het schept zekerheid voor de huurder en verhuurder dat het kampeermiddel klopt en de financiële afwikkeling correct verloopt. Je camper te huur aanbieden is doorgaans kosteloos; zodra er geboekt wordt, betaal je een percentage van de huurprijs.

Vrijwel alle verzekeringen bieden geen dekking bij verhuur, tenzij anders is overeengekomen. Sommige verzekeraars hebben een extra clausule die verhuur wel mogelijk maakt, maar tegen een hogere premie. Een deelplatform biedt de mogelijkheid om een dergelijke clausule gedurende de huurdagen af te sluiten. Voor uitlenen geldt dit aandachtspunt overigens ook.

Het seizoen, het type camper en de staat waarin deze verkeert, bepalen wat een redelijke huurprijs is. Daarnaast moet je bepalen hoeveel weken je gaat verhuren. Vervolgens is de rekensom eenvoudig. Waar je wel rekening mee moet houden, zijn hogere onderhoudskosten en de afschrijving van je kampeermiddel.

Alle campers zijn geschikt om te verhuren, maar ze moeten uiteraard wel in goede staat verkeren. Schoon, compleet en ook technisch goed onderhouden. Je wilt een huurder natuurlijk geen pech onderweg bezorgen. Maar zowel nieuwe exemplaren als klassieke retro busjes zijn allemaal volop in trek.

Dat kan, mits je een aantal aandachtspunten in acht neemt, zoals het regelen van verzekering, adverteren, bezichtigingen, administratie, geldstromen regelen (aanbetaling, restbetaling, borg), uitgiftes, innames, schoonmaak en de afwikkeling van calamiteiten.