Langs het Pieterpad: wandelen én kamperen

06-06-2021 Redactie

Langs het Pieterpad: wandelen én kamperen

Langs het Pieterpad: wandelen én kamperen

Heel Holland Wandelt. Het wás al een populaire bezigheid onder kampeerders, maar door COVID heeft wandelen als vrijetijdsbesteding een enorme vlucht genomen. Daarom in aandacht voor de langste én leukste: het Pieterpad.

Het Pieterpad is een Lange Afstand Wandelroute (LAW-9) van net geen 500 kilometer. De route loopt van het Groningse Pieterburen (vlakbij de Waddenzee) tot de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Hij is bedacht door twee wandelfanaten: Bertje Jens uit Groningen en haar vriendin Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg. Toen Bertje met pensioen ging hebben ze de route in vijf jaar in elkaar gezet – en gewandeld (1978-1983). Daarvoor koppelden ze bestaande wandelpaden aan elkaar via nieuwe, zelf ontdekte routes.

Het Pieterpad is een wandelroute van net geen 500 kilometer.

Het Pieterpad is een wandelroute van net geen 500 kilometer. Een ingewikkelde klus, omdat de vriendinnen voetpaden langs autowegen en door industriegebieden zoveel mogelijk wilden vermijden. Het Pieterpad voert namelijk over de kleinste wegen en paden, zoveel mogelijk onverhard en hij is gemarkeerd met van de rood-witte bordjes op paaltjes, verkeersborden en bomen.

26 etappes

Het Pieterpad is verdeeld in 26 etappes (tussen 15 en 22 kilometer) die uitgebreid zijn beschreven in twee wandelgidsen. In de eerste 13 etappes wandel je 236 kilometer langs Wierden en Borgen, door de stad Groningen, over de Hondsrug via veenkoloniën naar het Vechtdal, de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek.

Het kasteel Vorden.
Het kasteel Vorden.

In het tweede deel volgen opnieuw 13 etappes. Je passeert het kasteel Vorden bij het gelijknamige plaatsje waar je ook de Pieterpad-plaquette kunt fotograferen. Daarna kom je langs Hoog Elten, de Duivelsberg en de Mookerheide. Vervolgens wandel je door het prachtige Maasheggen-landschap en kom je door het Krijtland. Het Pieterpad eindigt op het uitkijkplatform van de ENCI-groeve: de kalksteengroeve bij de Sint-Pietersberg, waar de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) in 1926 begon met het uitgaven van kalksteen – ‘mergel’ – voor de productie van cement.

Als die 500 km van het Pieterpad niet voldoende is, dan kun je vanaf de ENCI-groeve gewoon verder met de GR5 die via de Ardennen en de Alpen naar Marseille loopt, aan de Middellandse Zee.

Wandelen én kamperen langs het Pieterpad.
Wandelen én kamperen langs het Pieterpad.

Moet je doen

De twee Pieterpad-gidsen worden uitgegeven door het Nivon: van Pieterburen naar Vorden (deel-1) en van Vorden naar Maastricht (deel-2). Te koop bij bol.com. Er zijn ook wandelapps waarbij de GPS in je telefoon je op de juiste route houdt.

Moet je zien

In 2006 werd een bronzen plaquette onthuld bij Kasteel Vorden, als eerbetoon aan de ontwerpers van het Pieterpad, Bertje Jens en Toos Goorhuis-Tjalsma. Ook in de boswachterij Sleenerzand is er een plaquette.

Plaquette bij Sleen.
Plaquette bij Sleen.

Moet je proberen

Langs de route van het Pieterpad liggen maar liefst 61 campings – je vindt ze op www.pieterpad.nl. Vanaf de camping neem je het openbaar vervoer naar het startpunt en wandel je terug naar de camping.

Groot aanbod campers en caravans

Het Pieterpad verkennen vanuit je eigen camper of caravan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod nieuwe en gebruikte campers en caravans. Bekijk hier het aanbod. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier.