10 tips in Noord- en Midden-Limburg

07-09-2021 Redactie

10 tips in Noord- en Midden-Limburg

10 tips in Noord- en Midden-Limburg

Wandelen en fietsen door de natuurparken, een sloepje huren op de Maasplassen, genieten van lokale specialiteiten of een dagje ‘shop till you drop’. Je hoeft daarvoor alleen de pootjes van je caravan uit te draaien op een van de vele campings in Noord- en Midden-Limburg.

Drie landen in één dag

Dat maakt Noord- en Midden-Limburg uniek en veelzijdig. Zó veelzijdig dat je op de fiets gemakkelijk drie landen in één dag bezoeken: fietsend door natuurgebieden, langs de oevers van de Maas met tussendoor een picknick met uitzicht op de uitgestrekte waterplassen die ooit ontstonden door de grindwinning. En dan hebben we het nog niet gehad over de leuke stadjes, kastelen, kerken of over de mogelijkheden om uitgebreid te shoppen. Het kost niet veel moeite om verliefd te worden op Noord- en Midden-Limburg. En daarom presenteert CampersCaravans 10 tips voor bijzondere vakantie in eigen land.

Tips in Noord- en Midden-Limburg

Tip 1 – Fietsen tussen de asperges

De fietstocht ‘Aspergeroute Leudal’ is zo mooi dat je die 38 kilometer ook prima buiten het aspergeseizoen kunt fietsen. De route start in Kelpen-Oler en biedt je prachtige vergezichten over het landschap, je ruikt de geuren van de bossen. Maar als je je vakantie plant tussen half april tot en met 24 juni, dan is deze fietsroute een aaneenschakeling van aspergevelden en verkooppunten waar je de Koningin der Groenten soms ook kunt proeven. En natuurlijk zijn er volop lunchstops bij restaurants die aspergegerechten op de kaart hebben staan.

Meer informatie: www.hartvanlimburg.nl

Tip 1 - Fietsen tussen de asperges
Tip 1 – Fietsen tussen de asperges.

Tip 2 – Vogels spotten in Nationaal Park De Groote Peel

Een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland is Nationaal Park De Groote Peel, het kleinste nationale park van Nederland. Het gebied staat vooral bekend om de turfwinning die zijn sporen heeft nagelaten in dit hoogveengebied. Open vlaktes worden afgewisseld met water, heide, berkenbossen en zandruggen en dat maakt dit landschap een eldorado voor de ruim negentig vogelsoorten die dit gebied als broedplaats kiezen. Van de dodaars tot de waterral en van de blauwborst tot de roodborst¬tapuit. De leukste manier om De Groote Peel te bezoeken is te voet. Er zijn veel wandelroutes uitgezet, onder meer over de ‘knuppelbruggen’ en vanuit de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het landschap.

Meer informatie: www.hartvanlimburg.nl

Tip 2 - Vogels spotten in Nationaal Park De Groote Peel
Tip 2 – Vogels spotten in Nationaal Park De Groote Peel.

Tip 3 – Archeologische vondsten in Roermond

De Archeo Route Limburg is een bijzondere manier om de Limburgse stad Roermond te leren kennen. De 2,1 kilometer lange wandeling voert je langs zeven archeologische vindplaatsen en start – en eindigt – op de historische cirkel midden op de Markt in Roermond. Het enige dat je moet doen is de Archeo Route-app op je telefoon downloaden. De app vertelt je de verhalen achter archeologische vondsten die eeuwenlang onder de grond verborgen bleven. Je ziet hoe de mensen hier ooit leefden en tussen elke locatie word je onderweg geïnformeerd over allerlei andere leuke weetjes van de stad.

Meer informatie: www.archeoroutelimburg.nl

Tip 3 - Archeologische vondsten in Roermond
Tip 3 – Archeologische vondsten in Roermond.

Tip 4 – Shop till you drop

In ons overzicht mag het Designer Outlet Roermond natuurlijk niet ontbreken – het is een van dé highlights waarmee Roermond zich op de kaart heeft gezet. Jaarlijks bezoeken ruim 8 miljoen mensen het shoppingparadijs. Hier vind je zo’n 185 winkels van de grote merken die designerkleding en andere producten met kortingen tot 70 procent aanbieden, 363 dagen per jaar (1e Kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten).

Meer informatie: www.designeroutletroermond.nl

Tip 4 - Shop till you drop
Tip 4 – Shop till you drop.

Tip 5 – Paardrijden in Nationaal Park De Meinweg

Een huifkartocht of zelf paardrijden door het Nationaal Park De Meinweg? Daar praat je jaren later nóg over! Het park ligt ten oosten van Roermond en heeft een oppervlakte van maar liefst 1.800 hectare: een oase van rust en groene natuur met tientallen ruiterpaden. En aan de rand van het natuurpark ligt manege Rijstal Venhof, waar je begeleide buitenritten en huifkartochten kunt boeken.

Meer informatie: www.venhof.nl

Tip 5 - Paardrijden in Nationaal Park De Meinweg.
Tip 5 – Paardrijden in Nationaal Park De Meinweg.

Tip 6 – Bier proeven in de stadsbrouwerij van Weert

De Brouwschuur is de huisbrouwerij van de Weerter Stadsbrouwerij en hier kun je de meest bijzondere biertjes proeven: de Doef van d’n Daeke, bijvoorbeeld, Weerts dialect voor ‘Zwarte Kraai’. Of je probeert een Bockie Bè, een ondergistend bokbier of – hou je vast – de Dae Willich, een zware jongen met een alcoholpercentage van 11 procent. Maar brouwmeester Erwin Strijbosch gaat verder: hij begeleidt andere brouwers in de brouwerij, ontwikkelt recepten voor anderen én je kunt hier zelfs je eigen bier laten brouwen, naar eigen recept.

Meer informatie: www.weerterstadsbrouwerij.nl

Tip 6 - Bier proeven in de stadsbrouwerij van Weert.
Tip 6 – Bier proeven in de stadsbrouwerij van Weert.

Tip 7 – Fietsen door het Oorlogsmuseum Overloon

Deze bijzondere fietsroute (59 km) verbindt twee opmerkelijke plekken: de Duitse Oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon. Deze route is om meerdere redenen bijzonder: gedurende deze tocht fiets je door een prachtig landelijk gebied dat je door indrukwekkende verhalen en prachtige beelden andere inzichten geeft in de spanningsvelden van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij rijd je over de nieuwe fietsbrug (gratis) dwars door het Oorlogsmuseum Overloon. De fietsroute kent geen vast start- of eindpunt. Bij diverse halteplaatsen, herkenbaar aan een bijzonder bankje, kijk je vanuit een ander perspectief naar de bevrijdingsoperaties op die locatie. Je ervaart hier niet alleen wat militairen meemaakten maar ook hoe burgers uit de oorlog kwamen. Neem de tijd, ga zitten op de bankjes, lees de oorlogshistorie of beleef het zelf via de video’s in de Venray Remembers App.

Meer informatie: www.venrayremembers.nl

Tip 7 – Fietsen door het museum
Tip 7 – Fietsen door het museum

Tip 8 – Varen over de Maasplassen

Een bootje huren of relaxed inschepen voor een rondvaart: daarvoor kun je terecht op de Maasplassen en de Maas. Vanaf de maasstadjes Maasbracht, Wessem en Thorn kun je met een rondvaartboot de Maas op en in Roermond kun je zomers vanaf de Roerkade dagelijks een rondvaart van ruim een uur maken. De Maasplassen vormen het mekka voor iedere waterrecreant. Je kunt hier zwemmen, surfen, zeilen, suppen, duiken, roeien of kanoën en avontuurlijke thrillseekers kiezen voor de snellere watersporten zoals flyboarden, waterskiën of wakeboarden. Maar lekker niks doen kan natuurlijk ook, op de mooie dagstranden en op de terrasjes van de hippe beachclubs.

Meer informatie: www.maasplassen.com

Tip 8 - Varen over de Maasplassen
Tip 8 – Varen over de Maasplassen

Tip 9 – Drakendorp Beesel

Pal aan de Duitse grens ligt het dorpje Beesel, bekend om het draaksteken: een openlucht theaterspektakel dat eens in de zeven jaar wordt opgevoerd bij kasteel Nieuwenbroeck – de oudst bekende vermelding dateert van 1736. Na afloop van de voorstellingen is er een historische optocht met een vuurspuwende draak van 14 meter lang. In 2016 was de laatste editie van het Draaksteken; je zult dus moeten wachten tot de zomer van 2023 voor nieuwe voorstellingen. Maar ook zonder draaksteken is Beesel de moeite waard, al was het maar voor de autovrije grensovergang waarbij je door het groene landschap naar Duitsland kunt fietsen.

Meer informatie: www.vvvbeesel.nl

Tip 9 - Drakendorp Beesel.
Tip 9 – Drakendorp Beesel.

Tip 10 – Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof

In de groene omgeving van het dorp Eind, gemeente Nederweert ligt Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof. Hier vind je mooie historische gebouwen waaronder een houtzagerij, een oude smidse en een bakhuis. Ook is er een boerenschuur waar workshops worden gegeven, zoals pottenbakken. Interessant is de expositie ‘van stenen mes tot bronzen bijl’ en eentje over ‘wassen en strijken’ – misschien steek je er nog wat van op! Het museum wordt beheerd door 375 vrijwilligers die ook oude ambachten demonstreren. Zo maak je zelf mee hoe het leven er ooit aan toeging in de Peel.

Meer informatie: www.eynderhoof.nl

Tip 10 - Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof
Tip 10 – Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof

Campings in Noord- en Midden-Limburg

Kamperen bij de boer of juist lekker luxe, op een vakantiepark met alle voorzieningen? In Noord- en Midden-Limburg kun je je hart ophalen met tent, vouwwagen, camper of caravan. Een overzicht van campings vind je op: www.hartvanlimburg.nl/nl/overnachten-limburg

Groot aanbod campers en caravans

Verliefd worden op Noord- en Midden-Limburg in een eigen camper of caravan? Op onze website staat een groot en actueel aanbod nieuwe en gebruikte campers en caravans. Nog meer interessante kampeergebieden bekijk je hier.