Campers gestolen in kustplaatsen, een trend of tijdelijk?

23-02-2023 Redactie

Campers gestolen in kustplaatsen, een trend of tijdelijk?

Campers gestolen in kustplaatsen, een trend of tijdelijk?

Grote hoeveelheden campers gestolen uit verschillende Noord-Hollandse kustplaatsen.

De toenemende trend van diefstal van campers in de kustdorpen van Noord-Holland is een reden tot bezorgdheid voor zowel de lokale bevolking als de toeristen. In 2022 zijn maar liefst 130 campers van zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen gestolen, wat een recordaantal is. Dit is niet alleen slecht voor de veiligheid en beveiliging van reizigers, maar ook voor het imago van Noord-Holland als toeristische bestemming.

Op de Facebook-pagina van gestolen campers en caravans staan wanhopige oproepen om hulp en boze emoticons, inclusief aanbiedingen van een beloning van €10.000 voor elke bruikbare tip. Dit laat zien hoeveel emotionele en financiële impact deze diefstallen hebben op de eigenaren van campers.

Volgens NHnieuws.nl blijkt dat er in heel Nederland de afgelopen vier jaar 584 campers zijn gestolen, waarvan 124 in Noord-Holland. Dit maakt Noord-Holland de voorkeursbestemming van deze criminelen.

De dieven werken meestal samen, en niet alleen. Er zijn er minstens twee: één rijdt in de auto waarin ze aankomen; en een ander neemt een camper/RV of ander groot voertuig voor extra ruimte om een deel van hun gestolen goederen op te slaan, weg van nieuwsgierige ogen. Het is belangrijk om alert te blijven en verdachte activiteiten onmiddellijk bij de politie te melden om deze criminelen te stoppen.

Zodra de dieven een camper hebben gevonden of opgespoord, maken ze eerst een speciale doos. In deze doos wordt alle informatie over die specifieke camper opgeslagen, zoals het VIN-nummer en de sleutel waarmee de camper kan worden geopend. Met dit apparaatje lezen ze het slot en krijgen zo toegang tot de sleutel. Ze slijpen de sleutel en testen hem dan door hem in de camperdeur te steken. En als ze de camper kunnen betreden, komen ze later terug om hem te stelen.

Het plaatsen van een GPS-systeem of een Apple AirTag kan ook helpen om de camper terug te vinden in geval van diefstal. Het is verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen en uw camper te beveiligen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze ongewenste situatie. Installeer een mechanische beveiliging, zoals een blokkering op de versnellingspook (een bearlock). Stuurstangen kunnen worden vastgemaakt aan het rempedaal, plaats een goed slot op alle dakluiken en deuren.

De criminelen hebben het niet alleen gemunt op de campers zelf, maar vooral op de waardevolle spullen die erin zitten. De dure apparaten en ingebouwde keuken in een camper zijn een verleidelijk doelwit voor dieven, die misbruik maken van het feit dat veel eigenaren waardevolle spullen zoals stereo’s of computers achterlaten als ze gaan kamperen. Verwijder indien mogelijk uw waardevolle spullen voordat u de zonsondergang tegemoet rijdt – en sluit ze af!

 

campers gestolen

De kustdorpen van Noord-Holland zijn prachtige bestemmingen voor toeristen en roadtrippers, maar we moeten alert blijven op de risico’s van diefstal. Als we samenwerken om verdachte activiteiten te melden en voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we de veiligheid en beveiliging van reizigers in deze regio verbeteren. Woordvoerder André Bouwman van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) geeft aan dat het belangrijk is om verdachte activiteiten direct bij de politie te melden. Dit kan helpen om de daders op te sporen en te voorkomen dat er meer campers gestolen worden.

Uit het onderzoek van NHnieuws.nl in samenwerking met rechercheur Nancy van team Haaglanden blijkt dat de dieven vaak rondjes rijden op zoek naar een bepaald model camper. Ze slaan vaak toe op een groot parkeerterrein en bij Duitse toeristen, omdat Duitse kentekens moeilijker te traceren zijn voor de politie. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn op plekken waar veel campers van verschillende nationaliteiten bij elkaar staan.

Het is ook belangrijk om te weten dat criminelen meestal niet de campers van mensen stelen die erin slapen, maar die van mensen die een paar dagen in een hotel of appartement verblijven. Daarom is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer u uw camper langere tijd onbewaakt parkeert.

Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) raadt aan om uw camper te beveiligen met mechanische beveiligingsmiddelen, zoals een blokkering op de versnellingspook of een stuurstang die aan het rempedaal kan worden vastgemaakt. Plaats een goed slot op alle dakluiken en deuren en zorg ervoor dat waardevolle spullen uit het zicht zijn en indien mogelijk meegenomen worden bij het verlaten van de camper.

Hoewel de diefstal van campers in Noord-Holland een serieus probleem is, zijn er manieren om de kans op diefstal te verkleinen. Door alert te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we de veiligheid en beveiliging van reizigers verbeteren en ervoor zorgen dat Noord-Holland een veilige en aantrekkelijke bestemming blijft voor toeristen en roadtrippers.