Veilig online handelen: bekijk onze tips

02-02-2021 Redactie

Veilig online handelen: bekijk onze tips

Veilig online handelen: bekijk onze tips

De verkoop van campers en caravans is in deze tijd van het jaar ondanks de winterperiode nog altijd hoger in vergelijking met andere jaren. Ben je ook op zoek naar een nieuwe camper of caravan? Of wil je jouw geliefde kampeermiddel juist verkopen? Voor veilig online handelen geven we je een aantal tips.. 

Door de stijgende populariteit van kamperen, stijgt ook het aantal camper- en caravanverkopen. Daarbij is het belangrijk om alert te blijven bij je (ver)koop. Je wilt er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat er iets mis gaat.

Niet geloofwaardig

Sommige advertenties zijn te mooi om waar te zijn. Wordt er een camper of caravan aangeboden voor een erg lage prijs? En is deze in perfecte staat? Denk dan twee keer na. Grote kans dat er iets niet klopt aan de advertentie. Dit kan bijvoorbeeld het ontbreken van papieren zijn of schade aan die in de advertentie niet wordt vermeld.

Vooraf betalen

In sommige gevallen wordt gevraagd om eerst de betaling, of een deel ervan, te doen om daarna een afspraak te maken om het voertuig te zien. Doe dit niet. Betaal pas nadat je het voertuig daadwerkelijk in het echt hebt gezien. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Het kan ook voorkomen dat de camper of caravan naar Nederland vervoerd moet worden vanuit bijvoorbeeld Duitsland. Let dan goed op. Vraagt de adverteerder hier een wel erg laag bedrag voor? Grote kans dat deze verkoop niet helemaal zuiver is, we raden je dan ook aan om verder op zoek te gaan.

Het is belangrijk om alert te blijven bij je (ver)koop.
Het is belangrijk om alert te blijven bij de (ver)koop van je camper of caravan.

Geen registratienummer

In sommige gevallen kan het aanbod om een gestolen voertuig gaan. Het is niet altijd even eenvoudig om er achter te komen of het daadwerkelijk om een gestolen voertuig gaat. Het registratienummer kan bijvoorbeeld bij de verkoop worden vervangen door een nieuw registratienummer.

Het meest waterdicht is een aankoopbewijs of oorspronkelijk koopcontract. Wat je in ieder geval nooit moet doen is het kopen van een voertuig zonder registratiebewijs. Zeker weten? Bekijk een website die gestolen campers of caravans registreert, zoals deze website.

Vreemd e-mailadres

De e-mail en het e-mailadres kunnen doorslaggevend zijn in het vaststellen dat je met een oplichter te maken hebt. Let bijvoorbeeld op het taalgebruik in de e-mail, is het correct Nederlands of staan er rare vertaalfouten in? Zelfs als dat er goed uit ziet, dan verraden zelfs de meest overtuigende phishingmails zichzelf met het e-mailadres. Denk bijvoorbeeld aan een opvallend e-mailadres als mail@472mb.net of 39103@net.com.

Let goed op het taalgebruik in de a-mail.
Let goed op het taalgebruik in de e-mail.

Ook de afzender kan je wat zeggen. In veel gevallen gaat het om een imitatie van een bestaande organisatie of website. Twijfel je of het om een phishingmail gaat? Vul het e-mailadres in op deze site. Hier worden alle bekende phishingmails bijgehouden.

Een ander probleem in e-mails is het verschijnen van links in e-mails. Via de links in phishingmails willen oplichters je laten doorklikken naar een nepwebsite en informatie lospeuteren. Klik daarom niet zomaar op links en geef ook nooit persoonlijke informatie via de mail. Download en open ook nooit vreemde bestanden.

Meer weten

Meer lezen over veilig online handelen? Klik dan hier. Liever meer kampeernieuws lezen? Bekijk ons blog. Op zoek naar je eigen camper of caravan? Bekijk het volledige aanbod hier.