Wintergeschikt of winterhard: wat is het verschil?

28-10-2020 Redactie

Wintergeschikt of winterhard: wat is het verschil?

Wintergeschikt of winterhard: wat is het verschil?

Nu de blaadjes weer van de bomen vallen, gaan we naar een seizoen waar het binnen warm en buiten kouder is. Toch is dat geen reden om niet gezellig de camping op te zoeken. Dan is het wel handig wanneer je camper of caravan geschikt is voor de lagere temperaturen. Er is daarbij een verschil tussen wintergeschikt en winterhard. Maar wat is dat precies?

Heerlijk knus: winterkamperen. Het is steeds populairder aan het worden onder kampeerliefhebbers. En niet voor niets, want het heeft veel voordelen. En met de juiste voorbereidingen is het zelfs comfortabel te noemen. Hier geven we ook nog wat tips hoe je buiten ook goed je warmte vast kunt houden op de camping.

Winterse temperaturen

Naast dat je dus zelf de nodige voorbereidingen kunt treffen, is het ook belangrijk dat je camper of caravan geschikt is voor winterse temperaturen. Nu zijn veel nieuwe modellen goed geïsoleerd en verwarmd en dus kun je het daar tot bepaalde temperaturen goed mee uithouden. Komt de temperatuur echter rond en onder het vriespunt, dan zijn er verschillen. En die vind je in de definities van wintergeschikt of winterhard.

Winterfest of Wintertauglich

In Duitsland gebruiken ze voor de termen Winterfest (winterhard) en Wintertauglich (wintergeschikt). Deze termen worden toegekend door verschillende testresultaten. Deze test bestaat uit vier onderdelen. Een voertuig is wintergeschikt als het slaagt voor de eerste twee onderdelen. Slaagt het voertuig voor alle vier de onderdelen? Dan is de camper of caravan winterhard.

Is jouw caravan winterhard
Is jouw caravan winterhard?

Test voor wintergeschikt

De verschillende testfases verlopen als volgt. De caravan of camper wordt binnen tien uur afgekoeld tot 0 graden (fase 1). Vervolgens wordt gekeken hoe snel de verwarming het weer opwarmt (fase 2). Binnen twee uur moet het interieur tot +20 graden zijn verwarmd. Dit wordt gemeten met vijf sensoren, die niet meer dan 7 graden van elkaar mogen verschillen. Voldoet de caravan of camper aan deze eisen, dan is hij wintergeschikt.

Test voor winterhard

Nu komen de laatste fases waarin de term winterhard verdiend kan worden. De camper of caravan wordt afgekoeld tot min 15 graden, ook nu blijft de verwarming minstens 10 uur uit. Vervolgens gaat de verwarming met maximaal vermogen aan. Het binnenklimaat moet binnen vier uur de temperatuur van 20 graden bereiken. Ook hier mogen de verschillende meetpunten niet meer dan 7 graden van elkaar verschillen.

De temperatuur in het kampeermiddel blijft een uur lang op +20 graden (fase 3). Daarna worden de watertanks gevuld. Een uur nadat de watertanks zijn gevuld, volgt een controle van kranen en leidingen. Is er niets bevroren en stroomt het water goed door? Dan is het kampeermiddel voor alle onderdelen geslaagd en mag het zich winterhard noemen.

Ben je van plan om vaker in de sneeuw te gaan kamperen? Dan is het raadzaam een winterharde camper of caravan te kiezen. Overweeg bij een camper om 4 wiel aandrijving te kiezen en overweeg winterbanden onder je caravan. Wanneer je een nieuw exemplaar aanschaft, is er vaak de optie om een winterpakket te laten installeren. De plaatsing van de tanks is naast verbeterde isolatie ook een aandachtspunt. Deze kunnen het beste in het verwarmde interieur worden geïnstalleerd en dat gebeurt meestal ook. Bovendien kunnen de waterleidingen maar beter langs de verwarmingsbuizen lopen. Als er ook een elektrische verwarmingselement wordt geïnstalleerd tegen de afvoer van de vuilwatertank, is het circuit voldoende beschermd tegen vorst. Met een goed functionerende verwarming en voldoende gas of diesel zit je er zeker weten lekker warmpjes bij deze winter.

Groot aanbod

Nog op zoek naar een nieuwe of tweedehands camper of caravan? Wij hebben een groot aanbod waar je uit kunt kiezen van dealers en particulieren. Of bekijk je liever eerst nog het laatste Kampeernieuws?