Knaus Sport & Fun 480 QL: sportieve alleskunner

19-05-2020 Redactie

Knaus Sport & Fun 480 QL: sportieve alleskunner

Knaus Sport & Fun 480 QL: sportieve alleskunner

Hij bestaat al 20 jaar, was meerdere keren Caravan van het Jaar en voor 2020 is de Knaus Sport & Fun er in een speciale ‘Black Edition’. CampersCaravans.nl neemt een kijkje in een multifunctionele ‘sporttas op wielen’.

De introductie van de Knaus Sport & Fun veroorzaakte twintig jaar geleden een regelrechte explosie in het doorgaans rustige caravanwereldje. Zo’n multifunctionele caravan was nog niet eerder vertoond: dubbele toegangsdeuren, een vast bed waaronder je fietsen kon parkeren en een wigvormige, aerodynamische stroomlijn: de Sport & Fun was een revolutionair concept. En dat is hij nog steeds. Met modeljaar 2020 zet Knaus een nieuwe stap: zowel qua design als door toepassing van een revolutionair nieuw chassis.

De Black Edition is een speciale uitvoering van de Knaus Sport & Fun
De Black Edition is een speciale uitvoering van de Knaus Sport & Fun.

Exterieur

De Black Edition is een speciale uitvoering van de Knaus Sport & Fun, waarbij je voor de belangrijkste vernieuwing even door de knieën moet: de caravan is gebouwd op het nieuwe Vario-X caravanchassis van AL-KO, waarbij technici zich door onder meer door de nerfstructuur van boombladeren lieten inspireren om gewicht te besparen. Dat resulteerde in een caravanchassis met veel uitsparingen in het staal, 30 procent lichter dan een conventioneel caravanchassis, bij een gelijkblijvende stijfheid.

De donkere achterlichten maken deze speciale uitvoering helemaal af.
De donkere achterlichten maken deze speciale uitvoering helemaal af.

Aan de buitenkant zien we nog steeds de herkenbare wigvorm van de Sport & Fun, met sportieve zwarte en carbonaccenten op de gladde buitenbeplating. In de linkerwand is de toegangsdeur geplaatst en aan de achterzijde een tweede, extra brede deur, die je kunt gebruiken om je omvangrijke sportuitrusting, extra fietsen, een lichte motorfiets of scooter te plaatsen. De ladder op de achterzijde en de dakreling zijn uitgevoerd in matzwart. Het dak is van polyester – een goede bescherming tegen hagelstenen. De donkere achterlichten maken deze speciale uitvoering helemaal af.

De caravan heeft een bijzondere indeling.
De caravan heeft een bijzondere indeling.

Wonen, koken, slapen

De caravan heeft een bijzondere indeling met een hooggeplaatst vast tweepersoonsbed aan de voorzijde, een loungebank met keuken in het midden en een natte cel aan de achterkant. Het tweepersoonsbed kan omhoog, waardoor er met wat passen en meten twee fietsen onder passen. Ook de loungebank is multifunctioneel, want die tover je snel om in een bed voor de kinderen. De keuken heeft drie gaspitten, een fonteintje en voldoende werkruimte. In de laden kun je alle kookgerei makkelijk kwijt en tegenover de keuken is de grote koelkast geplaatst, met daarachter een ruime kast voor kleding. Tegenover die kledingkast vinden we de toiletruimte die je optioneel kunt laten voorzien van een uitschuifbare douchebak, waardoor een echte badkamer aan de achterzijde van de caravan ontstaat.

Op alle denkbare plekken in de caravan vind je handige opbergvakken. Qua design is gekozen voor grijstinten, zowel voor de stoffering als voor de meubels. Alleen de vloer heeft houttinten in het slijtvaste PVC.

De keuken heeft drie gaspitten, een fonteintje en voldoende werkruimte.
De keuken heeft drie gaspitten, een fonteintje en voldoende werkruimte.

Installaties

Qua uitrusting is de Sport & Fun helemaal compleet. Truma verwarming en boiler, koelkast, hordeur, serviceluik voor de fietsen, disselafdekking, zelfstellende remmen van AL-KO. Nog even een cassetteluifel monteren en je kunt op pad.

Door de uitschuifbare douchebak ontstaat een echte badkamer aan de achterzijde.
Door de uitschuifbare douchebak ontstaat een echte badkamer aan de achterzijde.

Conclusie Knaus Sport & Fun 480 QL

De Black Edition van de Sport & Fun is niet alleen een cosmetische upgrade maar hij heeft ook een forse technische verbetering in huis, met het revolutionaire AL-KO Vario X-chassis. De caravan heeft een modern interieur en biedt volop bergruimte voor de meest omvangrijke sportieve uitrusting. Hoewel hij al heel wat jaren meegaat, blijft de Sport & Fun een van de modernste caravans in Europa.

PLUS & MIN

+ multifunctioneel concept
+ uitrusting en afwerking
+ moderne styling

Indeling van de Knaus Sport & Fun 480 QL.

Technische informatie

AFMETINGEN
Lengte opbouw, met dissel: 480/625 cm
Breedte: 232 cm
Hoogte: 257 cm
Stahoogte: 196 cm

ZITTEN & SLAPEN
Aantal slaapplaatsen: 2+2
Bedmaten vast bed: 199×143/125 cm
loungebank: 192×121/99 cm

GEWICHTEN
Rijklaar gewicht: 1.130kg
Max. toegestane massa: 1.400/1500 kg
Laadvermogen: 270/370 kg

Prijs vanaf € 23.367
Meer informatie www.knaus.nl

Aanbod Knaus

Ben je op zoek naar een Knaus camper of caravan? Wij hebben er heel wat te koop staan. Benieuwd? Bekijk hier het aanbod van Knaus. Of bekijk eerst nog een paar andere caravantesten.