VanTourer Urban Prime: aangenaam reisgezelschap

07-02-2022 Redactie

VanTourer Urban Prime: aangenaam reisgezelschap

VanTourer Urban Prime: aangenaam reisgezelschap

Campers zijn er in verschillende soorten en maten die allemaal hun eigen doel dienen. Zo legt een half- of volintegraal de nadruk op een idyllisch verblijf in een aansprekend vakantiegebied. De andere kant van dat spectrum is een compacte buscamper zoals de VanTourer Urban die met name de reis er naar toe tot een genoegen maakt. Dat levert concessies op in het leefcomfort op de camping maar biedt ook een aantal voordelen zoals de mogelijkheid om je camper het jaar rond in te zetten als tweede auto. Hoe fijn dat is zoeken we uit met een mini roadtrip door het Limburgse heuvellandschap.

VanTourer Urban

VanTourer is een Duitse camperbouwer van full size en compacte buscampers. De merknaam bestaat sinds 2018 maar is daarmee geen beginner als producent van kampeermiddelen. VanTourer komt voort uit EuroCaravaning wat voorheen een caravanmerk was. Daarbij is de onderneming een volle maar zelfstandige dochter van Knaus. Genoeg ervaring in huis dus om campervans te bouwen die volgens de belofte meer comfort, veiligheid, service en kwaliteit bieden. Het is een wat kleinere en daardoor flexibele speler in de campermarkt met een vestiging in Koblenz.

VanTourer Urban

Compacte maatvoering

De Urban is een model wat onlangs is geïntroduceerd als compacte buscamper op basis van de Mercedes V-klasse. Een auto die te vergelijken is met de VW California. In de maatvoering is de Mercedes een fractie breder maar iets korter en minder hoog. Die breedte is winst voor het interieur hoewel het verschil klein is. Dat geldt ook voor de lengte. Misschien kun je net iets makkelijker parkeren in een vak voor personenauto’s. Het verschil in hoogte is eveneens gering maar hier kan die paar centimeter minder maken dat je die parkeergarage wel in kan zonder het slaaphefdak eraf te rijden. De hoogte van de VanTourer Urban blijft onder de twee meter. Samengevat is de Mercedes een auto die overal kan komen waar je met een normale personenauto ook kan rijden.

VanTourer Urban

Het interieur

De VanTourer Urban is verkrijgbaar in drie verschillende versies. De Base, Comfort en Prime. Het model wat we nader bekijken is de Urban Prime, het meest luxe en complete model in de lijst. Opvallend aan de Prime is de keuken, een blok met spoelbak en een tweepits kooktoestel op gas. Deze is vast gemonteerd in de ogen van de RDW maar desalniettemin kun je de keuken zonder al te veel handelingen uit de auto nemen om deze buiten te plaatsen. Water, stroom en gas zijn eenvoudig af te koppelen en weer aan te sluiten op de connectoren aan de buitenzijde.

VanTourer Urban

Het loshalen van het keukenblok doe je door een viertal schroeven los te draaien. Om dit mogelijk te maken heeft de Prime twee schuifdeuren. Ook wanneer je de keuken lekker laat zitten is dat reuze handig. Het leuke van een buscamper is natuurlijk dat deze aan de zijkant en achterzijde open kan. Met mooi of warm weer geeft dat veel meer contact met het buitenleven dan in een integraal camper mogelijk is. Met die tweede schuifdeur vergroot je dat voordeel nog eens. Overigens heeft die tweede deur ook een raam wat open kan zodat je wel kunt ventileren zonder alles open te gooien.

VanTourer Urban

Naast het keukenblok is in een bovenlader koelbox voorzien. Met 30L niet al te groot maar wel van het compressortype. Langs de zijwand is verder aardig wat bergruimte te vinden. Overal waar maar even een kastje geplaatst kan worden is dat gedaan. Aan een tafeltje is ook gedacht. Een makkelijk weg te bergen exemplaar klik je aan een stang op het keukenblok. Met de slaapbank wat naar voren en de cabinestoelen omgedraaid heb je een alleraardigste dinette tot je beschikking. De instelbare LED sfeerverlichting maakt het ook nog eens reuze gezellig. Met het hefdak omhoog en de bodem hiervan opgeklapt is er aan stahoogte geen gebrek. In de Prime uitvoering is verder een Truma dieselkachel standaard.

VanTourer Urban

Slaapcomfort

Wanneer je gewend bent in een trekkerstentje te overnachten is het comfort van deze Mercedes als een warm bad. Kom je echter uit een full size camper met enkele bedden of een queensbed, dan zijn de bedmaten wel wat krap. Het bed in het hefdak meet 1,91 x 1,07 m. De bank op de begane grond is om te bouwen tot een bed van 1,90 x 1 meter. Op papier is er slaapplaats voor vier personen, in de praktijk zal het met een dergelijke volle bak best druk zijn. Netjes uitgevoerd is het wel. Het bed in het hefdak is voorzien van schotels onder een goede matras. De slaapbank beneden is voorgevormd en verstelbaar zodat je kunt kiezen tussen een lounge- of slaapstand. Hiermee is de VanTourer een comfortabele camper voor twee personen met de mogelijkheid een stel gasten te herbergen.

VanTourer Urban

Dagelijkse bedrijfskampeermiddel

Je kunt met deze VanTourer Urban Prime letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Stel, je bent een koerier met een gezin en een camperwens. Dat kun je allemaal invullen met deze Mercedes. Door de keuken en de slaapbank thuis te laten beschik je over een vlakke laadvloer en een linker schuifdeur, de droom van iedere pakketbezorger. Maar je kunt daarnaast ook een tweede bank bestellen waarmee je over zes gordelplaatsen beschikt. Handig om in het weekend wat voetballertjes naar het sportveld te brengen. In de camperstand heb je alles bij je voor een geslaagde vakantie. Het enige wat echt niet in de auto past is een badkamer. Maar daar is het sanitair op de camping weer goed voor.

VanTourer Urban

De weg op met de VanTourer Urban

Rijden met deze uitvoering is een feest. Van de oorsprong als bedrijfswagen is niets terug te vinden. In plaats daarvan toer je net zo vlot als relaxed rond met de maten van een SUV. De Prime is voorzien van een 190pk motor en een 9-traps automaat. Hoewel de persoonlijke voorkeur uitgaat naar een handbak valt er over deze schakelrobot niets te klagen. Voor het stoplicht kun je menig medeweggebruiker je achterlichten laten zien en met die flippers op het stuur is handmatig terug of opschakelen zelfs nog leuker dan met een handbak.

VanTourer Urban

De stoelen zijn stevig op z’n Duits maar bieden veel meer zitcomfort dan wat in een besteller gebruikelijk is. En het met leer beklede stuurwiel vol knopjes ligt lekker in de hand. De 2xDIN audioset heeft ingebouwde navigatie. De bediening is even wennen en het geheel zit net wat laag in de middenconsole. Wanneer je ogen op de weg wil houden is een los kastje of telefoon op het raam fijner. Ook opvallend, de stilte aan boord. De diesel met AdBlue tech hoor je niet en alleen op een snelheid die in Nederland meestal niet mag hoor je wat windgeruis.

VanTourer Urban

Er staan in deze Mercedes V-Klasse aardig wat rijhulpassistenten tot je beschikking zoals lane departure warning, dode hoek lampje in de spiegels, regensensor of een zijwind-assistent, de lijst is behoorlijk lang. Er is verder ook in een achteruitrij-camera voorzien maar dat is geen vervanging van de binnenspiegel. Spijtig, want het zicht naar achter houdt door een dwars geplaatst bovenkastje, niet echt over. De ramen in beide schuifdeuren maken wel weer een goed overzicht mogelijk.

VanTourer Urban

Snelweg, stadsverkeer of een glibberig modderpad, de “Benz” doet het niet alleen moeiteloos, hij is er voor gemaakt. De auto ligt als een blok op de weg en zorgt nergens voor onaangename verrassingen. Met een optionele 4×4 aandrijving en luchtvering kun je die vreugde zelfs nog wat vergroten hoewel we dat nergens gemist hebben. De VanTourer Urban ziet er verder goed uit. Vooral de neus met verchroomde grille, een prominente ster en tamelijk streng kijkende koplampen maken er een verschijning van die overal past. Zowel op de camperplaats als doordeweeks in een parkeergarage. Zoveel moois heeft natuurlijk wel een prijs. De VanTourer Urban Prime met de opties waar we mee gereden hebben kost € 97.972,- inclusief de affaires die de belastingdienst er op loslaat. Minder kan ook, de Base uitvoering van de VanTourer Urban is er vanaf € 55.900,- exclusief de BPM a 37,7%.

VanTourer Urban

Specificaties VanTourer Urban Prime:

Lengte: 514 cm
Breedte: 224 cm
Gewicht rijklaar: 2565 kg
Laadvermogen: 535 kg
Aanhanger geremd: 2.200 kg
Euronorm: 6d
Aantal zitplaatsen: 4 (optie 6)
Slaapplaatsen: 2+2

Meer informatie: www.vantourer.de

Direct leverbaar bij www.haffkamp.eu

Op zoek naar een gebruikte VanTourer? Kijk dan eens op campers.nl of www.camperscaravans.nl