Vakantie in Nederland: tips op de Waddeneilanden

04-07-2020 Redactie

Vakantie in Nederland: tips op de Waddeneilanden

Vakantie in Nederland: tips op de Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn een bijzonder stukje Nederland. Het ultieme eilandgevoel is er dan ook niet te missen. Van de open horizon tot de prachtige uitgestrekte stranden. Een kenmerk dat iedere vakantie zou moeten hebben, gaat vanzelf op de Waddeneilanden: totale ontspanning. De vijf eilanden hebben allemaal hun eigen unieke magie. We geven je per eiland enkele tips.

Werelderfgoed

De Waddeneilanden zijn niet alleen bekend onder Nederlanders, maar staan sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Dit tussen andere natuurwonderen zoals het Great Barrier Reef in Australië en de Kilimanjaro in Tanzania.

De Waddenzee is uniek

De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem dat je alleen vindt aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust. Elk zes uur wisselen eb en vloed elkaar af. Dit zorgt ervoor dat het landschap continu aan het veranderen is, waardoor er een zee aan variatie is voor het oog, maar ook voor de planten en het dierenrijk. De Waddenzee biedt een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 plant- en diersoorten. Ook dient het als een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht.

Texel

Ook wel ‘De Hoge Berg’ genoemd

texel
Foto door Evgeni Tcherkasski

Nederland had er heel anders uitgezien zonder Texel. Terugkijkend in de geschiedenis, werd tijdens de IJstijd door gletsjers hier een solide basis van keileem en zwerfkeien achtergelaten. Een onwankelbare heuvel in het dynamische kustlandschap ontstond hierdoor.

Ultiem voorjaarsgevoel

Op Texel wonen evenveel schapen als mensen. In het voorjaar betekent dit tienduizenden lammetjes die door de weiden aan het rondrennen zijn. Texel wordt vaak omschreven als: ‘Nederland in het klein’, dit komt omdat het eiland zóveel te bieden heeft: duinen, bos, heide, strand, wad, polders en weiden.

Tips voor Texel

 1. Ontdek het Werelderfgoed Waddenzee in Ecomare.
 2. Bezoek het meer dan 30-kilometer-lange zandstrand van Texel. Heerlijk om te wandelen, vliegeren, zwemmen, etc.
 3. Voor de echte durfal: Parachute springen.
 4. Breng een bezoekje aan Kaap Skil, het museum van jutters & zeelui.
 5. De vuurtoren beklimmen. Vanaf de vuurtoren heb je prachtig uitzicht op de Noordzee, de Waddenzee, Vlieland en natuurlijk Texel.
 6. Dagelijks kun je met een boottocht de zeehonden spotten. Tijdens een tocht (van één uur) krijg je genoeg tijd om de mooie zoogdieren vast te leggen op je camera en om te genieten van de buitenlucht.

Vlieland

vlieland
Foto door Henriette Valkema

Een eiland dat een beetje ver weg van Nederland voelt, maar toch nog dichtbij is. Vlieland ligt tussen de Waddenzee en de Noordzee op anderhalf uur varen van Harlingen. Vlieland biedt prachtige zandstranden die zich uitstrekken over de gehele lengte van het eiland. Daarnaast zijn er bossen en geweldige natuur. Om de fauna niet te verstoren, is er een nieuwe vogelkijkhut geplaatst, op deze manier kun je genieten van de veelheid van verschillende vogelsoorten.

Tips voor Vlieland

 1. Vlak achter het dorp reikt het Vuurboetsduin zo’n 45 meter de lucht in. Het is de één na hoogte duin van Nederland! Zeker de moeite waard om te beklimmen.
 2. Je kunt prachtige wandelingen maken door de bossen achter deze duin.
 3. De zogenaamde Kroon’s Polders zijn de parels van Vlieland en absoluut een bezoek waard. Hier waan je je vrijwel alleen in de natuur.
 4. Ben je een liefhebber van zeehonden? Doe een rit met de Vliehors Expres over het strand en probeer deze magische dieren te spotten.
 5. Stelling H12 – dit is een oude bunker waaraan hard is gewerkt om die weer onder het zand vandaan te halen. Je hier een interessante rondleiding krijgen.

Terschelling

terschelling
Foto door Vincent van Zalinge

Een eiland die in alle jaargetijden sfeer en veel ruimte biedt. Hier zijn eindeloze ontdekkingsmogelijkheden. Het eiland bestaat voor tachtig procent uit schitterende natuur. Hiervan is de Boschplaat een absoluut oogverblindend hoogtepunt. Al vanaf de boot wordt je verwelkomd door de vuurtoren de ‘Brandaris’. Deze blikvanger is al 400 jaar oud en brengt je gelijk in de vakantiesfeer. Het eiland heeft naast prachtige natuur tevens talloze restaurants, cafés en kroegjes en door het hele jaar door worden evenementen gehouden.

Tips voor Terschelling

 1. Genieten van het uitzicht bij de Walvis.
 2. Eten aan de Zee in West-Terschelling
 3. Bij laag water zelf oesters rapen en opeten bij Lies.
 4. Een prachtige fietsroute op Terschelling maken.
 5. Bezoek een van de vele evenementen.

Ameland

ameland
Foto door Erik-Jan Leusink

Na een prachtige tocht over de Waddenzee, kom je aan op Ameland. Een eiland met vier pittoreske dorpen, elk haar eigen geschiedenis en cultuur, geweldige natuur en uiteraard veel zee en strand.

Het kleine eiland is ideaal voor een wandeling, waarbij de zonsondergang met een hapje eten niet mag ontbreken. Dagelijks wordt op het eiland met ingrediënten gekookt die vers van de haak komen of van eigen bodem zijn.

Tips voor Ameland

 1. Doe een van de vele excursies op Ameland zoals de (mini-) wad excursie, de strand- en schelpen excursie, bos en duin excursie, de excursie in de eendenkooi en nog veel meer.
 2. Bezoek het natuurcentrum, een van de Amelander musea.
 3. Voor de echte paardenliefhebber kun je de filmset van Penny’s Shadow bekijken. De film is geheel gefilmd op Ameland!
 4. Voor de creatievelingen zijn er genoeg workshops die je bij kunt wonen.
 5. Last but not least kun je op Ameland veel activiteiten doen. Wandel over het zandstrand van Ameland of doe een sportieve activiteit zoals beachcamp of kitesurfen.

Schiermonnikoog

schiermonnikoog
Foto door Henriette Valkema

Dit mag dan wel het kleinste Nederlandse Waddeneiland zijn, maar het is groots om haar natuur. Status ‘Nationaal Park’ geldt daarom voor het gehele eiland. Ook een leuk feitje over het eiland: het heeft qua omvang het breedste strand van Europa. Schiermonnikoog staat bekend om haar ongeschonden karakter en de liefde die moeder natuur in haar heeft gestopt.

Tips voor Schiermonnikoog

 1. Doe de cultuur-historische excursie (of één van de andere excursies), ontdek het eiland en leer de geschiedenis van Schiermonnikoog kennen.
 2. Breng een bezoekje aan het Bunker Museum en leer hoe deze plek in de Tweede Wereldoorlog als communicatiecentrum diende.
 3. Bezoek een van de evenementen die het hele jaar door op Schiermonnikoog georganiseerd worden.
 4. Doe een wandeltocht en ontdek wat het eiland en het dorp te bieden hebben.
 5. Vaar mee met de snelle Rescue Boat en kom langs de zandplaten, het Wad en vaar dan richting de Noordzee.

Vervoer

Behalve op Schiermonnikoog en Vlieland, mag je met je auto, caravan en camper de andere eilanden op. Deze bieden voldoende campings waar je heerlijk je vakantie kunt vieren. De kleinere eilanden kun je uiteraard altijd in een tent kamperen of op 1 van de recreatieparken die het eiland biedt.

Verdere kampeertips lezen? Kijk dan hier! Nog op zoek naar een eigen camper of een caravan? Bekijk ons aanbod.