Tourne Mobil 6.4: overcomplete Sloveen

07-10-2021 Redactie

Tourne Mobil 6.4: overcomplete Sloveen

Tourne Mobil 6.4: overcomplete Sloveen

We hebben de Tourne Mobil 6.4 Heavy 165PK voor je getest. Tourne buscampers kenmerken zich met een aantrekkelijk interieur vol slimmigheden, een verschijning die gezien mag worden en een overcomplete standaardlevering. 

Tourne Mobil is een relatief nieuwe Sloveense producent van buscampers die méér bieden dan het gebruikelijke. Dat zit hem niet in een glimmend afwerkrandje van de kastdeurtjes of in een extra wilde sticker aan de buitenzijde. De Tourne Mobil 6.4 Heavy 165PK Edition is een camper met enkele bedden en heeft, net als de eerder geteste 6.0 Tourne, een dwarsbed. De camper is ontworpen om ook in Scandinavische streken comfortabel te camperen.

Design

Daarnaast is de buscamper getekend door een designer die zijn sporen in de zeilbotenwereld heeft verdiend. Aan zowel de buiten- als binnenzijde van de Tourne Camper is dat goed te zien. Met raampartijen die vlak in de carrosserie vallen, zwarte accenten rond de wielkasten en luiken naast een strakke wrap op de beide zijkanten, schreeuwt de nieuweling niet uit dat het een kampeerwagen is. In plaats daarvan staat er een aantrekkelijke verschijning voor je neus waarbij een gevalletje “liefde op het eerste gezicht” op de loer ligt. Wanneer je vervolgens het interieur in ogenschouw neemt wordt de kans daarop nog wat groter.

Tourne 6.4

Licht en Luchtig

Het interieur is opgebouwd uit 11mm dun plaatmateriaal met fineer van de populier. Ook de tafel en het werkblad van de keuken hebben deze geringe dikte maar zijn afgewerkt met een extra harde folie in dezelfde kleur en nerf. Het kernmateriaal is HPL, een heftig geperste kunststof die ondanks de geringe dikte toch vormvast is en onverwoestbaar aanvoelt.

Tourne 6.4

De dinette is voorzien van een tweetal goed geprofileerde zitplaatsen waar passagiers het tijdens de reis langer in uithouden dan bij het gebruikelijke strafbankje het geval is. De rug vangt met lendesteunen de krachten in een bocht op en een vulstuk onder de zitting maakt het ergonomische verder compleet. Wanneer je met 3 of 4 personen op pad gaat laat de dinette zich ombouwen tot een bed van 180 bij 112 centimeter.

Tourne 6.4

De enkele bedden achterin maakt slapen in de lengterichting mogelijk. Opvallend is het vaste middendeel. Het springt iets in, met een opstapje leg je jezelf te ruste. Voor een kind is het middelste gedeelte een prima slaapplaats. Ook kun je tijdens de reis hier nog extra bergruimte creëren door de bedbodem op te klappen.

Keuken en sanitair

Voor het culinaire vind je in de Tourne 600 twee gaspitten en een wasbak in het keukenblok. Aan de zijkant kun je een extra stuk werkblad opklappen wanneer je iets te snijden hebt. Twee metalen steunen maken er een stevig werkblad van. Daar weer onder kun je een bankje uittrekken waarmee je er twee zitplaatsen bij krijgt. Samen met de draaibare pilootstoelen beschik je daarmee over maximaal 6 zitplaatsen rond de tafel die je bij een dergelijke drukte nog kan vergroten met een vulstuk. De onderkasten van de keuken bestaan uit lades waarvan de bovenste nog een extra lade in zich hebben. Handiger dan gewone kasten, wanneer je een lade opentrekt zie je direct wat er allemaal inligt en wat je wilde pakken.

Tourne 6.4

Voor de persoonlijke verzorging beschik je in de Tourne over een ruime natte cel met vaste wastafel, douche en toilet die in een halfintegraal van een meter langer niet zou misstaan. De ruimte afsluiten gaat met een roldeur. Niet zo’n plastic gevalletje maar gemaakt van hoogglans aluminium profielen die daarmee naast mooier en degelijker ook makkelijker schoon te maken zijn. De combicassettes voor de ramen zijn van hetzelfde laken een pak. Geen kunststof behuizing maar van metaal waardoor deze luxere versie niet het eerste is wat kapot gaat.

Tourne 6.4

Winterhard

Wendbaar, compact en het hele jaar door inzetbaar zijn de leukste eigenschappen van een buscamper. Met de extra isolatie van 32 millimeter armaflex in dak en wanden en de 30 millimeter styropor in de vloer is die inzetbaarheid goed gedekt. Daarmee hou je niet alleen de kou, maar ook de hitte buiten. De standaard Webasto Airtop 4 kW dieselverwarming is achterin weggewerkt onder de vloer. Deze blaast warme lucht via vijf openingen naar binnen. Warm water krijg je via de boiler. Ook de elektrische vloerverwarming is standaard. De tanks zijn geïsoleerd en verwarmd waarmee de buscamper met vlag en wimpel slaagt voor de DIN 1646 winterhard test.

De weg op

Rijden met de Tourne 600 is een feest maar dat geldt natuurlijk voor wel meer buscampers op een dergelijke basis. Wat wel opvalt is het verschil tussen de vaker toegepaste Fiat Ducato en de 2.2L diesel van PSA cq Stellantis. Laatstgenoemde heeft een AdBlue voorziening en lijkt net iets rustiger, stiller en eigenlijk ook wat mooier te lopen. Maar dat kan natuurlijk ook liggen aan de riante 163 pk die deze uitvoering van de Tourne 600 rijk is. Cruise control, mistlampen. Airco, Kenwood-radio met navigatie op de start of huishoud accu, trekhaak, horizontale plissé-verduistering voor de ramen, het zit er standaard allemaal op. Met een heavy chassis heeft de bus een laadvermogen van 643kg waarmee de Tourne 600 niet altijd het maximale gewicht hoeft te torsen. Ook kun je met dit chassis 3 ton aan trailer trekken.

Tourne 6.4

Campers.eu uit Naarden is de dealer- importeur voor Nederland. Als specialist in buscampers van VW, de illustere California, leeft er een duidelijke voorkeur voor campers die er, naast comfortabel, ook nog mooi uitzien. Tourne Mobil past daar prima bij. Het is een nieuw merk voor deze onderneming wat VW California klanten de mogelijkheid biedt door te groeien naar een camper die meer comfort biedt en nog steeds een uitstraling heeft wat ook een jonger publiek zal aanspreken. De prijs van al dit moois loopt in de pas met directe concurrenten, je krijgt er echter wel meer camper voor. De uitvoering met 165pk heeft een prijs van € 84.770, – Wanneer 140pk voldoet ben je € 1.667- minder kwijt.

Voor meer informatie: www.mytourne.nlwww.campers.eu

Op zoek naar een nieuwe of tweedehands buscamper? Op CampersCaravans.nl kun je kiezen uit een groot aanbod buscampers. Of lees nog meer kampeernieuws.